7 osobina dobrog skipera na unajmljenoj jedrilici

“Osobine dobrog skipera na unajmljenoj jedrilici” tema je o kojoj se zasigurno najviše raspravlja kad se govori o skiperima, njihovu načinu života, poslu i odgovornostima. To je rasprava kojoj nema kraja jer ne postoji suglasnost oko toga za što su skiperi doista odgovorni. Razliku među skiperima te njihove vještine još je teže ustanoviti i ocijeniti. U nastavku se nalaze neke od osobina koje sam prikupio na temelju tih nedavnih razgovora:
  1. Znanje - u prvom redu znanje i vještina u navigaciji i snalaženju na moru. Dobar bi skiper trebao znati kako sigurno upravljati unajmljenom jedrilicom, trebao bi znati predvidjeti vrijeme, popraviti određene kvarove, održavati i koristiti opremu, biti upoznat sa zakonskim odredbama te biti siguran u svoje znanje. Važno je znati i strane jezike.
  2. Organizacijske vještine - dobra organizacija je srž sigurnog i ugodnog jedrenja. Dobar skiper mora uskladiti želje i zahtjeve svoje posade s realnim i izvedivim mogućnostima.
  3. Socijalne vještine - većinu vremena na brodu skiper se mora baviti ljudima. U konačnici, dobar skiper nije onaj koji zna sve o jedrenju, a svo je to vrijeme mrzovoljan. Upravo suprotno, dobar skiper jest onaj koji može svoju posadu učiniti zadovoljnom. Skiper je onaj koji je odgovoran za dobru atmosferu na brodu i koji mora reagirati, a da ne izgubi kontrolu nad sobom u slučaju nerazumijevanja među posadom.
  4. Hladnokrvnost - skiper se vrlo često susreće s raznim tipovima ljudi i karaktera s jedne strane, a s druge strane s lošim vremenom. U oba slučaja mora zadržati hladnokrvnost, a njegove dobro promišljene odluke vode sretno do cilja.
  5. Hrabrost - voditi i upravljati jedrilicom nije jednostavan posao, uzimajući u obzir sve vrste opasnosti koje mogu ugroziti sigurnost na brodu. Zbog toga je potrebno da dobar skiper posjeduje određenu količinu hrabrosti. Pritome ne mislim, naravno, na želju za rizikom.
  6. Želja za putovanjem - biti skiper pretpostavlja stalno putovanje te zbog toga ovaj posao nije za osjetljive.
  7. Jedriličarske vještine - posljednje, no ne i najmanje važno... Ova osobina je s razlogom navedena posljednja. Ukoliko osoba posjeduje sve gore navedene osobine, može biti dobar skiper, čak i s lošim jedriličarskim vještinama. Skiper koji radi u charter-industriji trebao bi biti dobar moreplovac, no ne znači da su svi moreplovci ujedno i dobri skiperi, kao ni obrnuto. Sportsko jedrenje podrazumijeva različite vještine jedrenja u usporedbi s radom skipera na unajmljenoj jedrilici te vještinama koje su na njoj potrebne.
Ova bi lista mogla biti puno dulja, no vjerujem da su sve bitne vrline i vještine nabrojane. Slobodno i vi recite koje su vama poželjne vještine jednog skipera. Neka vam je more mirno, vjetar povoljan, a jarbol snažan!

You May Also Like

Janko

About the Author: Janko

Janko is a professional skipper in love with writing. Our most prolific blogger, he has sailed the Adriatic from the north to the south. With an incredibly broad array of interests, Janko is an expert in a variety of topics, all of which he delivers to our readers in a clear, imaginative and often humorous manner.

2 Comments

  1. Pozdrav, razmišljam o upisu tečaja za skipera i zanima me malo detaljnije. Vrlo sam uzbuđen oko postanka skipera i dao bi 200% od sebe. Postoji li mogućnost kontaktiranja, Janko? LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EU vidljivost

Join our sailing family!

Get the best sailing stories delivered right into your inbox.