7 restorana koje treba posjetiti na hrvatskim otocima

Prema kriterijima koji su korišteni za izradu ovog popisa, ovi su najbolji restorani smješteni na hrvatskim otocima te njihovi vlasnici drže do tradicije i sami smišljaju originalne recepte. Ovi restorani odličan su izbor za jedriličare. Na hrvatskoj obali postoje mnoga mjesta gdje možete jesti, a u nastavku se nalazi najboljih sedam.
  1. Pojoda – nesumnjivo najpoznatiji restoran na otoku Visu. Smješten u Kutu, u jugozapadnom dijelu viške luke. Otvoren je tijekom cijele godine i poslužuje vjerojatno najbolja jela na cijelom Jadranu. Njihov tradicionalni te najpopularniji jelovnik sastoji se od nekoliko predjela (njih čak jedanaest!) i ribe s roštilja kao glavnog jela (ukoliko vam u trbuhu ostane još mjesta).
  2. Pol Murvu – skromno obiteljsko imanje smješteno u zgradi staroj tristo godina u Ženi Glavi, seocetu usred Visa. Vlasnici kombiniraju ribarske i težačke tradicije pripremanja jela, nudeći stare i gotovo zaboravljene morske jelovnike te mesna jela.
  3. Kod Marka – ovaj je restoran poznat po tome da je napravljen “po svačijoj mjeri”. Svako jelo, naime, glavni kuhar priređuje skladno i pomno, a trudi se i svakom gostu podariti jednaku pažnju. Unatoč svim pohvalama koje je ovaj restoran dobio, vlasnici nisu izmijenili niti veličinu svoje terase niti cijene. Kod Marka je smješten u Šipanskoj luci na otoku Šipanu.
  4. Jorja – ovaj restoran poslužuje vjerojatno najbolji brodet na Jadranu. Nalazi se u uvali Jorja na otoku Šolti. Da biste ovdje večerali morate obavezno rezervirati mjesto kod vlasnika Kike jer se u njegov restoran može doći jedino brodom. Kike osigurava sidrišta za sve svoje goste, no broj brodova u uvali Jorja je ograničen, kao i broj gostiju koje može smjestiti njegova terasa.
  5. Tic-Tac – stogodišnja tradicija marinirane ribe osjeti se u ponudi ovog restorana koji je smješten u samome središtu grada Murtera na otoku Murteru. Istražujući nove okuse, vlasnik Tic-Taca spojio je dalmatinsku kuhinju s tradicijom japanskog sushija, te osmislio i neke druge maštovite ideje.
  6. Palmiraotok Unije mali je otok na sjevernom Jadranu, no bogatstvo okusa koje se nudi u Palmiri daleko je od neznatnog. Obitelj koja vodi ovaj restoran kombinira morske plodove i mesna jela, čineći od ovog sićušnog otoka mjesto koje svaki sladokusac mora posjetiti.
  7. Bora Bar – ovaj se bar nalazi u uvali Rovenska na Malom Lošinju. Dizajn unutrašnjosti Bora Bara vrlo se skladno uklapa uz vlasnikovu nekonvencionalnu osobnost. Unutrašnjost je osmislila izvanredna umjetnica Nena Nosalj s Malog Lošinja, dok osebujne recepte potpisuje vlasnik Marco Sasso. Kombinira talijansku i hrvatsku kulinarsku tradiciju sjevernog Jadrana sa svojom maštom i nepogrešivim kulinarskim instinktom.
Neka vam je more mirno, vjetar povoljan, a jarbol snažan!
Janko

About the Author: Janko

Janko is a professional skipper in love with writing. Our most prolific blogger, he has sailed the Adriatic from the north to the south. With an incredibly broad array of interests, Janko is an expert in a variety of topics, all of which he delivers to our readers in a clear, imaginative and often humorous manner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EU vidljivost

Join our sailing family!

Get the best sailing stories delivered right into your inbox.