Kako uspješno razgovarati s hrvatskim mornarima – dio prvi

Kad sam radio u nautičkom turizmu u Hrvatskoj, primijetio sam da se strani turisti susreću s određenim problemima pri dolasku u hrvatske marine i luke. Problem se čini dosta kompleksan, no čvrsto sam uvjeren da se situacija može promijeniti. Da bismo došli do rješenja, pogledajmo prvo od čega se sastoji problem.

Jadran je posljednjih godina sve popularnija jedriličarska destinacija. To je, naravno, izvrsno za lokalnu ekonomiju, no nautička infrastruktura se bori s time da se prilagodi svima koji jedre po jadranskim vodama. Zbog toga se hrvatski mornari i lučki radnici moraju baviti nečime što izgleda poput invazije. Strpljenje je vrlina, zato budite spremni pričekati malo dok mornar usidri brod koji je upravo pristao prije vas. Mornar će vas pozvati, koristeći određeni međunarodni jezik uz mnogo mahanja ruku i upiranja prstima. Ne brinite - razumjet ćete jezik, čak i ako mislite da ga nećete uspjeti razumjeti.

Nikad ne možete znati koliko su iskusni lučki radnici i mornari. Najčešće su stariji zaposlenici iskusniji od mlađih. Međutim, to nije pravilo. Dokle god mornar podiže konop za vezanje (neki ga zovu i "lazy line") s privjetrinske strane, sve bi trebalo biti u redu.​

Kada priđete mornaru govorite što sporije možete. Hrvatski mornari najčešće znaju neke ključne riječi na stranim jezicima kao što su engleski, njemački i talijanski, no nemojte precijeniti njihove mogućnosti. Ukoliko ste izvorni govornik ovih jezika budite strpljivi i artikulirajte.

Slijedite upute mornara, dokle god su one u skladu s onime što vi smatrate sigurnim sidrenjem. Ukoliko su vam zamisli drugačije od mornarovih, uzmite si vremena da mu polako objasnite što od njega očekujete. Započnite svoj manevar čim ste sigurni da vas je razumio.

Dodatne informacije o suradnji s mornarima  Jadrana, možete pronaći na: A Yacht Charter Croatia.

Neka vam je more mirno, vjetar povoljan, a jarbol snažan!

You May Also Like

Janko

About the Author: Janko

Janko is a professional skipper in love with writing. Our most prolific blogger, he has sailed the Adriatic from the north to the south. With an incredibly broad array of interests, Janko is an expert in a variety of topics, all of which he delivers to our readers in a clear, imaginative and often humorous manner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EU vidljivost

Join our sailing family!

Get the best sailing stories delivered right into your inbox.